Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Türkçe İngilizce Arapça Almanca

Radyofrekans Sistemleri

Radyofrekans uygulamaları nedir?

Radyofrekans, 3kHz-300GHz frekans aralığındaki elektromanyetik radyasyondur. Tıpta 100 yılı aşkın süredir birçok alanda (genel cerrahi, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi, vs)  kullanılmaktadır. Dermatolojide ise son yıllarda geliştirilen teknolojiler ile birçok endikasyonda kullanılmaktadır. Radyofrekans sistemleri esas olarak radyo dalgaları kullanarak vücuttaki su moleküllerini ve iyonlarını harekete geçirir. Bunun sonucu olarak ise o bölgede bir enerji açığa çıkar ve cilt ısınır. Probleme göre yüzeyel veya derin bölgelerde ısınma sağlanır. Normal vücut ısısı 36-37 derece iken Radyofrekans sistemleri ile tedavi edilen bölge 40-43 dereceye çıkarılır. Ancak cilt bu ısıya geldiğinde cilt altı bölgedeki ısı 55 derecelere kadar ısınır. Isınan cilt altı bölgedeki kollajen lifleri kısalır ve buna bağlı dokular sıkılaşır, ciltte gerilme gözlenir. Ayrıca fibroblast hücreleri uyarılarak zaman içerisinde yeni kollajen sentezi gerçekleşir. Derin dokuları hedefleyen sistemlerde ise cilt altı yağ tabakası kontrollü olarak ısıtılır ve yağ dokusunda azalma sağlanır. Ciltteki melanine etkisi olmadığından tüm deri tiplerine uygulanabilen güvenli ve etkili bir yöntemdir.

Radyofrekans hangi amaçlarla uygulanır?

  • Yüz, boyun, göz çevresi, dekolte kırışıklıklarını ve sarkmalarını azaltmada,
  • Gıdı görünümünü azaltmada,
  • Kol ve bacaktaki gevşemeleri toparlamada,
  • Bölgesel (karın, kol, bacak, kalça) incelmede,
  • Liposuction sonrası cilt kontür düzensizliklerini azaltmada,
  • Selülit görünümünü azaltmada kullanılır.
  • Ayrıca iğneli Radyofrekans sistemleri akne skarlarını azaltmada etkilidir.

Radyofrekans uygulamalarında kullanılan malzemeler nelerdir?

Günümüzde monopolar, bipolar, tripolar, iğneli (fraksiyonel) ve kombine olmak üzere çeşitli Radyofrekans sistemleri mevcuttur. Bu sistemlerin ortak özelliği deriye radyo dalgaları göndererek deriyi ısıtmaktır. İstenilen etkiye ve hedeflenen bölgeye göre değişen derinlikte cilt ısıtılır. Yüz germe ve kırışıklıkları azaltmak için cildin dermis tabakası hedeflenirken, selülit ve bölgesel incelme için hem dermis hem de cilt altı yağ tabakası hedeflenir. İşlem esnasında cildin kaç dereceye kadar ısıtıldığı cihaz monitöründen takip edilir. Böylece cilde herhangi bir zarar vermeden istenilen etkiye kontrollü olarak ulaşılır. İğneli sistemler dışındaki Radyofrekans uygulamaları deri üst yüzeyinde herhangi bir etkiye neden olmazlar. Ancak özellikle akne sonrası gelişen skar dokusunu azaltmak için iğneli sistemler kullanılarak cildin üst tabakasının da düzelmesi hedeflenir.

Radyofrekans kaç seans uygulanmalıdır?

Kullanılan Radyofrekans sisteminin tipine bağlı olarak seans sayısı değişir. Antiaging amaçlı ilk geliştirilen Radyofrekans sistemi monopolar radyofrekanstır. Monopolar Radyofrekans sistemleri içerisinde ise Thermage ilk geliştirilen teknolojidir. 2002’de göz çevresi kırışıklık ve sarkmalarında, 2004’de tüm yüz sarkmalarında, 2005’de ise vücuttaki sarkmalarda FDA onayı almıştır. Diğer Radyofrekans sistemlerine kıyasla üretebildiği enerji ve güç çok daha yüksektir. Tek seanslık uygulamalarla etkinlik sağlar. Etkisini yapısal ve çevresel faktörlere bağlı olarak 18-36 ay idame ettirir. Genellikle ilk uygulamadan 2 yıl sonra tekrarı önerilir. Daha düşük enerjide uygulanan Radyofrekans sistemlerinde ise ortalama 7-14 gün arayla 4-8 seans önerilir.

Radyofrekans uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?

  • Uygulama sonrası kişi sosyal hayatına aynen devam edebilir.

Radyofrekans kimlere uygulanmaz?

  • Hamile ve emzirenlere,
  • Kalp pili olanlara,
  • Uygulama bölgesinde ısı ile tetiklenen bir hastalığı olanlara,
  • Uygulama bölgesinde metal bir implanta sahip olanlara uygulanmaz.