Yaşlanma, doku ve hücrelerin kendilerini yenileme yeteneklerinin azalması sonucu oluşan normal biyolojik bir süreçtir. Bu süreçte hücrelerin normal fonksiyonlarının devamı için gerekli işlemler ve oluşan hasara karşı tamir mekanizmaları yavaşlar. Oluşan hasarlar asıl olarak serbest radikallere, gen yapısındaki değişikliklere ve hücreler arası bilgi aktarımındaki hatalara bağlı gelişir. Bu hataların önemli bir kısmından DNA sentezindeki hatalar ve DNA tamir mekanizmasındaki yavaşlama ve/veya hatalar sorumludur. Sonuç olarak hücre DNA’sındaki bozulmalara paralel olarak yaşlanma bulguları ortaya çıkar. Günümüzde yaşlanma karşıtı çok sayıda teknik olsa da hücre DNA’sı içeren materyallerin enjeksiyonu cildi uyarmada en doğal işlemlerden biri olarak kabul edilir. İnsanın kendi dokusundan üretilen kök hücre uygulamaları buna örnektir. Ancak işlem için kişiden doku alınması, kök hücre elde edilmesi için o dokunun özel bir işlemden geçirilmesi ve bunun için belli bir süre gerekmektedir. Dolayısıyla günümüzde daha pratik yöntemler için arayış doğmuş ve somon DNA’sı ortaya çıkmıştır. Doğada insan DNA’sına en çok benzeyen DNA somon DNA’sıdır. Gençlik aşısı olarak da bilinen somon DNA’sı içerisinde yoğun miktarda hyalüronik asit ve çok sayıda vitamin, minarel, aminoasit, protein ve inorganik tuz içerir. Günümüzde ciltte hücre yenileme amacıyla kullanılır. Cildi yoğun olarak nemlendirir, daha canlı ve parlak görünmesini sağlar. Ayrıca içerisindeki vitamin, mineral ve aminoasitler ile leke görünümünü azaltır. En önemli etkilerinden bir tanesi de kollajen yapımını uyararak cilde dolgun bir görünüm vermesidir. Bunlara ek olarak yara-yanık-akne izlerinde de fraksiyonel lazer, iğneli radyofrekans veya dermapen gibi uygulamalar ile kombine edilerek kullanılır.
Somon DNA’sı hangi amaçlarla uygulanır?
- Yüz, göz altı, boyun ve ellerdeki ince çizgileri azaltmada,
- Göz altı morluklarını azatmada,
- Cilde nem verme ve elastikiyetini artırmada,
- Leke tedavisinde,
- Akne ve akne izlerini azaltmada,
- Yanık ve yara izlerinin azaltılmasında kullanılır.
Somon DNA uygulaması nasıl gerçekleştirilir?
Somon DNA’sı için kullanılan teknikler genel olarak mezoterapi uygulamasına benzerdir. İşlemden yaklaşık 20-30 dk önce topikal anestezik kremler uygulama yapılacak bölgeye sürülür. Anestezi sonrası çok ince uçlu enjektörlerle yapılan işlem genellikle ağrısızdır. Mikroenjeksiyon tekniği kullanılarak 1-2 cm arayla somon DNA’sı cilt altına verilir. İşlem, hedeflenen bölgenin genişliğine bağlı olarak ortalama 20-30 dk sürer.
Somon DNA’sı kaç seans uygulanmalıdır?
Somon DNA’sı 3-4 ay gibi kısa sürede cildin daha genç ve dolgun görünmesini sağlar. Uygulama sıklıkları bölgeden bölgeye değişmekle beraber ortalama 14-21 gün arasında yapılan 3 seans şeklindedir.
Somon DNA’sı etkinliği ne kadar sürer?
Somon DNA’sı deriyi PRP gibi en doğal biçimde uyaran ve yenileyen sistemlerdendir. İlk seanstan sonra bile derideki ince çizgilerde ve lekelerde azalma gözlenir. Deri ekstra nem kazanır. Ancak bu etkinin uzun vadeli olması için kür tedavisi (3 seans) önerilir. Kür tedavisinin etkinliği ise 1-2 yıl arasında değişir. Ancak yaşlanma sürecinin yavaşlatılması ve etkinliğin artması için uygulamanın her yıl tekrarlanması önerilir.
Somon DNA’sı uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- İşlem sonrası kişi sosyal hayatına aynen devam edebilir.
Somon DNA’sı kimlere uygulanmaz?
- Hamile ve emzirenler,
- Akut ve kronik enfeksiyonu olan hastalar,
- Tümör ve metastaz varlığında uygulanmamalıdır.