Liken planus, toplumdaki sıklığı yaklaşık %1 olan bir deri hastalığıdır. Sıklıkla 30-60 yaş arasında görülmekle birlikte çocukları da etkileyebilir. Başlıca deri yüzeyini tutmakla beraber ağız ve genital mukozalar başta olmak üzere tüm mukozal yüzeyleri etkileyebilir. Bununla birlikte saçlı deri ve tırnakları da tutabilir.
Deride oldukça kaşıntılı, mor-pembe renkte deri lezyonları ile kendini gösteren liken planus en sık el ve ayak bileklerinin iç yüzlerini etkiler. Bununla birlikte kollar, bacaklar ve genital bölge başta olmak üzere tüm vücudu tutabilir. Sıklıkla ataklarla seyreden bir tablo olsa da nadiren ömür boyu sürebilir. Yeni lezyon gelişiminde sürtünme, kaşıma ve keselenme gibi derinin örselenmesi önemli rol oynar. Bu sebeple hastalar deriyi tahriş edecek hareketlerden kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır.
Oluşum nedeni kesin olarak bilinmese de immün sistem kökenli olduğu düşünülmektedir. Sıklıkla stresli dönemlerde ortaya çıkar. Bununla birlikte çeşitli enfeksiyonlara (Hepatit C) ve ilaçlara (yüksek tansiyon, kalp, sıtma ve romatizma ilaçları) bağlı da gelişebilir. Dolayısıyla liken planus hastalarının kullandığı ilaçlar muhakkak sorgulanmalıdır. Şüpheli ilaç varlığında ise ilaç değişikliği önerilmelidir.
Liken planus, hastaların üçte ikisinde 1 yıl içerisinde kendiliğinden düzelir. Ancak lezyonlar gerilerken deride kahverengi lekeler bırakabilir. Tedavi seçiminde hastanın yaşı ve hastalığın yaygınlığı başlıca belirleyici faktörlerdir. Tedavide başlıca kortizonlu kremler ve sistemik antihistaminikler tercih edilir. Ancak şiddetli vakalarda fototerapi ve sistemik immünsupresifler tercih edilmelidir.