Kılcal damarlar yüzde veya vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilen, sık karşılaştığımız bir problemdir. Özellikle yüzdeki kılcal damarlar güneş maruziyeti, ani sıcak-soğuk hava değişimleri, alkol tüketimi, hassas cilt yapısı veya Roza (Gül) hastalığına bağlı gelişir. Ayrıca genetik yatkınlık, gebelik gibi hormonal faktörler, çeşitli ilaçlar ve sistemik hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. Bacaklarda gördüğümüz kılcal damarların nedeni ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde, kadınlarda, şişman kişilerde ve uzun süre ayakta kalmayı gerektiren mesleklerde çalışanlarda daha sık görülür. Ayrıca gebelerde ve hormon tedavisi alanlarda da artmış sıklıkta gözlenir.
Günümüzde kılcal damarlar için kullanılan lazerler Nd:YAG, pulsed-dye ve KTP lazerlerdir. IPL-BBL olarak da bilinen ışık sistemleri ise özellikle yüzdeki kılcal damarlarda başarıyla kullanılmaktadır. Tedavide damar çapına göre lazer tipinin ve uygun parametrelerin belirlenmesi esastır. Kalın ve derin damarlarda daha çok Nd:YAG lazer tercih edilirken, orta derinlikteki damarlarda pulsed-dye lazer ve ışık sistemleri, çok yüzeysel ve ince damarlarda ise KTP lazerler tercih edilir.
Uygulama esnasında genellikle tolere edilebilen bir ağrı vardır. Ancak ağrı eşiği düşük olanlarda topikal anestezik kremler ile anestezi sağlanabilir. Tedavi seans sayısı ise kılcal damarların kalınlığı ve yerleştiği bölgeye göre değişir. Örümcek beni olarak da bilinen spider anjiomlar gibi ince kılcal damarlarda genellikle 1-2 seans yeterli iken, yüzde yaygın şekilde görülen kılcal damarlarda 4-6 seans gerekebilir. Uygulama esnasında bazı damarlar anında yok olurken, bazılarının rengi koyulaşır ve damarın kaybolması için 2-3 hafta süre gerekebilir. Seans aralıkları genelllikle 3-4 haftadır.
Tedavi sonrası atış yapılan bölgelerde geçici bir kızarıklığın olması beklediğimiz bir durumdur. Sıklıkla 3-4 saatte geriler. Pulsed-dye lazer ile yapılan uygulamalardan sonra ise morluk gelişebilir. Ancak kabuklanma veya yara gelişimi beklenmez. Uygulama sonrası epitelizan kremler ve güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Lazer ve ışık sistemleri ile kılcal damar tedavisi deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde yüksek dozlarda iz bırakabilir. Uygulamanın kış aylarında yapılması önemlidir. Bronz tene yapılan uygulamalar sonrası iz kalma riski daha yüksektir.