Sedef hastalığı toplumdaki sıklığı %2-3’lere varan ve ataklarla seyreden kronik bir deri hastalığıdır. Ancak son yıllarda sistemik birçok hastalık ile birlikteliği dikkat çekmiştir. Bu sebeple yapılan çalışmalarda, psoriasis hastalarında obezite, diabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, metabolik sendrom, alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalıkları ve kanser genel popülasyona göre daha yüksek oranda saptanmıştır.
Sedef hastalığı, birçok farklı görünümde karşımıza çıkabilir. En sık görülen plak tipi, üzeri sedefi renkte kepeklenmeler ile kaplı deriden kabarık kızarıklıklar şeklinde görülür. Tırnakları ve eklemleri tutarak şekil bozukluklarına ve ağrıya neden olabilir. Son verilere göre Türkiye’de yaklaşık 1 milyon sedef hastası vardır. Bulaşıcı olmayan sedef hastalığında genetik yatkınlık önemli bir faktördür. Bununla birlikte bağışıklık sistemi ve çevresel faktörlerin tetikleyici etkileri hastalık başlangıcında ve ataklarında oldukça önemlidir. Sıklıkla 20’li yaşlarda başlayan sedef hastalığında stres önemli bir tetikleyicidir.
Tanı sıklıkla klinik bulgular ile konulur. Tanı zorluğunda ise deriden alınan küçük bir biyopsi ile tanı kesinleştirilir.
Tedavi, hastalığın yaygınlığı, hastanın yaşı, eşlik eden tırnak ve/veya eklem tutulumu ve hastanın tedaviye uyumuna göre belirlenir. Dermatoloğunuz tüm bu faktörleri değerlendirdikten sonra kişiye uygun topikal (yerel), ışık (ultraviyole), geleneksel sistemik veya biyolojik tedavilere karar verecektir. Günümüzde sedef hastalığına yönelik çok fazla araştırma yapılmaktadır. Yeni geliştirilen ilaçlar ile tedavi başarısı büyük oranda artmıştır. Bununla birlikte sedef hastalarının tedaviye uyumu tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır.