Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Türkçe İngilizce Arapça Almanca

Atopik Dermatit

Atopik dermatit, şiddetli kaşıntı, deri kuruluğu ve döküntü ile karakterize kronik, tekrarlayan bir deri hastalığıdır. Çocukluk döneminde daha sık görülen atopik dermatitin tam olarak nedeni bilinmemektedir. Hastalığın gelişiminde genetik, çevresel ve emosyonel faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Özellikle kendisinde veya ailesinde saman nezlesi ve alerjik astımı olanlarda daha sık gözlenir.

Atopik dermatit kliniği yaşa göre farklılık gösterir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda sıklıkla yüz, dirsek ve dizlerin iç kısmı daha sık etkilenirken, daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde boyun, eller, ayak bileği, dirseklerin iç yüzü ve dizlerin arkası etkilenir.

Hastalığın alevlenmesinde birçok etken mevcuttur. Bunlar; uzun ve sıcak banyo gibi deri kuruluğunu artıran faktörler, kaşıma, sabun-deterjan kullanımı, enfeksiyonlar, ani ısı değişiklikleri, stres, yünlü kıyafetler, hayvan tüyleri, toz ve polenler olarak sıralanabilir. Ayrıca özellikle bebek ve çocuklarda çeşitli besinlere (yumurta, fıstık, soya fasülyesi, süt, balık, buğday) bağlı hastalık alevlenebilir. Dolayısıyla hastalar tetikleyici faktörlerden kaçınma konusunda bilinçlendirilmelidir.

Atopik dermatit tanısı kolaydır. Sıklıkla deri bulguları yeterlidir. Ancak yaygın ve şüpheli durumlarda kesin tanı için deri biyopsisi yapılabilir. Tedavide hastanın yaşı ve atopik dermatit şiddetine göre çeşitli topikal ve sistemik tedaviler önerilir. Ayrıca fototerapi de önemli bir seçenektir. Tüm bunlara ek olarak derinin kokusuz ve renksiz nemlendiriciler ile günlük nemlendirilmesi unutulmamalıdır.