Kontakt dermatit, deri ve/veya mukozalara (ağız, genital) temas eden bazı maddelere karşı gelişen istenmeyen reaksiyonlardır. Deride kaşıntı, pullanma, kızarıklık, sulanma ve kalınlaşma gibi birçok bulguya yol açabilir.
Kontakt dermatit, alerjik ve irritan olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkar. Alerjik kontakt dermatitte alerjenler derimize yavaş yavaş girerek bağışıklık sistemimizi etkiler. Reaksiyon başlaması için belli bir süre gerektirir ve bu süre sonunda deri tekrar aynı maddeye maruz kaldığında alerjik kontakt dermatit gelişir. Nikel, kobalt, potasyum dikromat, kozmetik ürünlerin ve saç boyalarının içerisinde yer alan kozmetikler, parfümler ve topikal ilaçların içerisindeki koruyucular alerjik kontakt dermatit yapan en sık sebeplerdir. Döküntü temas yerinde olabileceği gibi vücudun başka bölgelerinde de görülebilir. İrritan kontakt dermatitte ise cilt yapısını bozan, tahriş eden maddelerin sürekli teması söz konusudur. Özellikle ev hanımlarında gözlenir. En sık irritan kontakt dermatit yapan maddeler sabun, deterjan ve diğer temizlik ürünleridir. Döküntü sadece temas bölgelerinde gözlenir.
Kontakt dermatit tanısı başlıca muayene ile konur. Ancak şüpheli durumlarda deri biyopsisi yapılabilir. Alerjik kontakt dermatit hastalarında neden olan faktörü saptamak için yama testi önerilir.
Kontakt dermatit tedavisinde tetikleyici faktörün bulunması ve bundan uzak durulması esastır. Ancak bazen tetikleyici faktörü bulmak mümkün olmayabilir. Bu durumda çeşitli topikal ve sistemik tedaviler, nemlendiriciler ve fototerapi (Ultraviole ışınları) önerilir.