Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Türkçe İngilizce Arapça Almanca

Fraksiyonel Lazer Uygulamaları

FRAKSİYONEL LAZER nedir?

Fraksiyonel lazerler ilk olarak 2004 yılında geliştirilen ve günümüzde cilt yenilemede kullanılan cihazlardır. Fraksiyonel lazerler asıl olarak hasarlı dokuda mikroskopik sütunlar şeklinde termal yaralanma yaparlar. Oluşan bu kontrollü yara çevredeki sağlam dokudan gelen birçok sitokin sayesinde onarılır. Böylece hızlı ve düzenli bir yara iyileşmesi gerçekleşir. Deride yeni kollajen sentezi olur ve uygulama sonrası 6 aya kadar devam eder.

FRAKSİYONEL LAZER hangi amaçlarla uygulanır?

  • Akne izlerini gidermede,
  • Yara/travma ve cerrahi sonrası gelişen izleri gidermede,
  • Çatlak (Stria) tedavisinde,
  • Yüz-boyun-dekolte ve el kırışıklıklarını azaltmada kullanılır.
  • Ayrıca açık tenlilerde leke tedavisinde tercih edilebilir.

FRAKSİYONEL LAZER uygulamalarında kullanılan lazerler nelerdir?

Fraksiyonel lazerler, cildi soyan (ablatif) ve soymayan (nonablatif) olmak üzere ikiye ayrılır. Bu amaçla deride istediğimiz etkiye göre fraksiyonel lazer tipi seçilir. 10600 nm CO2 lazer ve 2940 nm erbium lazerler asıl olarak ciltte soyma yapan sistemlerdir. 1550 nm, 1440 nm ve  1540 nm dalga boyundaki cihazlar ise soyma yapmadan etki eden sistemlerdir.

FRAKSİYONEL LAZER uygulaması nasıl gerçekleştirilir?

Fraksiyonel lazer uygulamasından yaklaşık 30 dk önce uygulama bölgesine lokal anestezik kremler uygulanır. İstenilen anestezi sağlandıktan sonra genellikle soğuk hava veren sistemler ile uygulama yapılır. Uygulama esnasında deride gözle görülmeyen mikroskopik kanalcıklar açılır. Ancak her mikroskopik kanal çevresinde hasarlanmamış bir alan mevcuttur. Dolayısıyla hasar olan bölgeye çevredeki hasarlanmamış deriden yara iyileşmesi için gerekli sitokinler hücum eder. Yıpranmış ve hasarlanmış dokudaki hasar, bu sitokinler sayesinde, çok daha düzgün bir şekilde tamir edilir. Ancak tamir süreci, yeni kollajen sentezinin de tetiklenmesi ile 6 aya kadar devam eder. Sonuç olarak zaman içerisinde daha pürüzsüz ve daha sağlıklı bir cilde ulaşılır.

Her seansta cildin ortalama %20-25’lik bir kısmı tedavi edilir. Probleme göre ve kullanılan fraksiyonel lazer çeşidine göre uygulama 3-6 hafta aralar ile tekrarlanır. Ortalama seans sayısı ise derideki hasara göre 3-6 seans arasında değişir. Belirgin etki genellikle 2. aydan sonra görülmeye başlar ve 3-6. aylar arasında maksimum düzeye ulaşır. Uygulama bölgesinin genişliğine bağlı olarak işlem ortalama 10-30 dk sürer.

FRAKSİYONEL LAZER uygulaması sonrası nelere dikkat edilmeli?

Fraksiyonel lazerler ile uygulama sonrası deride kızarıklık ve hafif bir ödem olması normaldir. İşlem sonrası ödemi ve mevcut yangıyı azaltmak için çeşitli kremler ve buz uygulaması önerilir. Soyma yapmayan fraksiyonel lazerler ile oluşan kızarıklık sıklıkla birkaç gün içersinde geriler. Hasta ertesi gün makyaj yapabilir ve günlük hayatına ara vermeden devam edebilir. Cildi soyarak etki eden fraksiyonel lazerler ise ortalama 1 hafta ciltte kızarıklık yaparlar. Bu süreçte ciltte toplu iğne başı büyüklüğünde kabuklanmalar olabilir. Hasta cildi sık sık nemlendirerek genellikle kabuklanmayı kontrol altına alır. Bu dönemde kişi kapatıcı kullanabilir. Ayrıca kızarıklığın gerilemesi ile özellikle koyu tenli kişilerde ciltte hafif bir bronzluk olabilir. Bu bronzluk ortalama 2 hafta içerisinde geriler.

Fraksiyonel lazerler ile uygulama sonrası en önemli konulardan biri güneşten korunmadır. Yaz aylarında uygulama yapılmamalıdır. Uygulama için kış ayları uygundur. İşlem sonrası ise kişinin güneşten koruyucu krem kullanması esastır.

FRAKSİYONEL LAZER kimlere uygulanmaz?

  • Hamile ve emzirenler,
  • Deride enfeksiyonu olan hastalara uygulanmamalıdır.